Jak připravit espresso – espresso je základním kamenem mnoha druhů kávových nápojů, jako jsou cappuccino, latte macchiato nebo americano. Je to silná, koncentrovaná káva, která se připravuje pod vysokým tlakem. Espresso má bohatou a komplexní chuť, ve které se prolínají tóny hořkosti, kyselosti a sladkosti.
Ingredience
- čerstvě pražená a namletá káva
- horká voda
- pákový kávovar
Postup
- Předehřejte kávovar a šálky. To pomůže zajistit, že espresso bude mít optimální teplotu. Kávovar můžete předehřát tak, že ho zapnete na kratší dobu, než budete připravovat espresso. Šálky můžete předehřát tak, že je opláchnete horkou vodou.
- Namelte kávu na espresso. Káva by měla být jemně mletá, ale ne tak jemně, aby se z ní stal kompaktní blok. Kávu můžete namlít v domácím mlýnku na kávu nebo v mlýnku v kavárně. Pokud nemáte mlýnek, můžete si kávu koupit již namletou na espresso.
- Nasypte kávu do košíčku páky. Kávu rovnoměrně rozprostřete po celé ploše košíčku. Kávu můžete rozprostřít pomocí tamperu, což je speciální nástroj na pěchování kávy. Pokud nemáte tamper, můžete kávu rozprostřít prsty.
- Pěchujte kávu. Kávu pěchujte rovnoměrně, aby byla kompaktní a nepropouštěla vodu. Síla pěchování by měla být přibližně 15 kg. Pěchování příliš silným nebo příliš slabým tlakem může ovlivnit chuť espressa.
- Namontujte páku na kávovar. Páku umístěte do kávovaru tak, aby byla těsně přilepena k hlavě kávovaru.
- Zapněte kávovar. Voda by měla procházet kávou přibližně 25-30 sekund. Doba extrakce je důležitým faktorem, který ovlivňuje chuť espressa. Pokud je extrakce příliš krátká, espresso bude slabé a kyselé. Pokud je extrakce příliš dlouhá, espresso bude silné a hořké.
- Espresso nalijte do šálků. Šálky naplňte espressom tak, aby mělo výšku přibližně 2 cm. Espresso nalijte opatrně, abyste nenarušili jeho cremu, což je hustá, světlá vrstva na povrchu espressa.
Tipy pro přípravu espressa
- Používejte čerstvě praženou a namletou kávu. Čersvě pražená káva má intenzivnější chuť.
- Používejte vodu o teplotě 90-96 °C. Voda, která je příliš studená, nedokáže z kávy extrahovat všechny chutě.
- Pěchujte kávu rovnoměrně, aby byla kompaktní a nepropouštěla vodu.
- Používejte kvalitní pákový kávovar. Kávovar s nízkým tlakem nedokáže připravit espresso správně.
Možnosti úpravy espressa
Espresso lze upravit různými způsoby, aby získalo různé chutě.
- Ristretto je espresso s kratším časem extrakce, přibližně 15-20 sekund. Má silnější a koncentrovanější chuť.
- Espresso je klasické espresso s časem extrakce 25-30 sekund.
- Lungo je espresso s delším časem extrakce, přibližně 30-40 sekund. Má nižší hustotu a jemnější chuť.
- Americano je espresso, které je zředěné horkou vodou. Má podobnou chuť jako lungo, ale je méně koncentrované.
- Cappuccino je espresso s mlékem a mléčnou pěnou.
zdroj: Canva.com
Add comment