Příprava vietnamské kávy – Vietnamská káva je jedinečný nápoj, který se vyznačuje svou silnou chutí a sladkou dochutí. Její příprava je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje trochu trpělivosti.
Suroviny
- Vietnamský phin filtr
- Slazené kondenzované mléko
- Mletá káva (ideálně 100% arabika)
- Horká voda (96-100 °C)
Postup
1. Příprava kávy
Před samotnou přípravou kávy si připravte mletou kávu. Ideální je použít 100% arabiku, která má sladší chuť a lépe se hodí k kombinaci se sladkým kondenzovaným mlékem. Mletá káva by měla být střední hrubosti. Pokud je káva příliš jemně mletá, bude káva příliš hořká.
2. Příprava sklenice
Do sklenice nebo hrnku nalijte 2-3 lžičky sladkého kondenzovaného mléka. Slazené kondenzované mléko je pro vietnamskou kávu typické a dodává jí nezaměnitelnou chuť.
3. Zalití kávy horkou vodou
Do phin filtru nasypte 15-20 gramů mleté kávy. Filtr postavte na sklenici s kondenzovaným mlékem. Do filtru nalijte 20 ml horké vody, abyste kávu zvlhčili. Nechte kávu 20-30 sekund prosáknout.
4. Překapávání kávy
Do filtru nalijte zbytek horké vody. Přiklopte víčko filtru a nechte kávu překapávat. Káva je hotová, když se ve sklenici vytvoří pěna.
5. Podávání
Vietnamská káva se tradičně podává v malém šálku nebo skleničce. Může se podávat jak horká, tak studená.
Ledová vietnamská káva
Ledová vietnamská káva se připravuje stejným způsobem jako horká, jen do sklenice se před zalitím kávou vloží kostky ledu.
Vietnamská káva s žloutkem
Vietnamská káva s žloutkem je další variantou přípravy tohoto nápoje. Do horké kávy se přidá žloutek z jednoho vejce a vše se důkladně promíchá. Káva se tak stane ještě krémovější a chutnější.
Další zajímavosti o vietnamské kávě
- Vietnam je druhým největším producentem kávy na světě.
- Vietnamská káva se tradičně pije s čerstvým pečivem.
- Vietnamská káva je oblíbená i mezi turisty.
Závěr
Vietnamská káva je jedinečný nápoj, který si získal oblibu po celém světě. S trochou praxe si ji můžete připravit i doma a vychutnat si tak její jedinečnou chuť.
Kromě výše uvedených tipů pro přípravu vietnamské kávy lze uvést i následující:
- Pokud chcete, aby byla káva silnější, použijte více mleté kávy.
- Pokud chcete, aby byla káva sladší, přidejte více sladkého kondenzovaného mléka.
- Pokud chcete, aby byla káva hořčí, použijte vodu o vyšší teplotě.
Experimentujte s různými kombinacemi surovin a postupů, abyste našli chuť, která vám nejvíce vyhovuje.
Zdroje : Wikipedia.org Canva.com
Add comment