Káva ve french pressu, french press je jednoduchý a efektivní způsob přípravy kávy, který vám umožní vychutnat si její bohatou chuť a aroma. Při správné přípravě získáte lahodnou kávu s příjemnou cremou.
Co budeme potřebovat na přípravu kávy ve french pressu ?
- French press
- Kávu (ideálně čerstvě praženou)
- Vodu (ideálně filtrovanou)
Káva ve french pressu – Návod na přípravu
- Předehřejte french press horkou vodou. To pomůže předejít ztrátě chuti a aroma kávy.
Předehřátí french pressu je důležitý krok, který pomůže kávě rozvinout její chuť a aroma. French press předehřejte tak, že do něj nalijete horkou vodu a necháte ji asi 30 sekund stát. Poté vodu slijte.
- Nasypte do french pressu kávu. Obecně platí pravidlo 6-8 gramů kávy na 100 ml vody.
Množství kávy a vody závisí na vašich osobních preferencích. Pokud máte rádi silnější kávu, použijte více kávy. Pokud máte rádi slabší kávu, použijte méně kávy.
- Zalijte kávu horkou vodou. Voda by měla mít teplotu 90-96 °C.
Teplota vody je důležitým faktorem, který ovlivňuje chuť kávy. Pokud použijete vařící vodu, káva bude hořká. Pokud použijete vodu příliš studenou, káva bude slabá.
- Důkladně promíchejte kávu s vodou.
Důkladné promíchání kávy s vodou pomůže zajistit rovnoměrné luhování.
- Nechte kávu luhovat 3-5 minut.
Doba luhování je také důležitým faktorem, který ovlivňuje chuť kávy. Pokud kávu luhujete příliš krátkou dobu, bude mít chuť slabou. Pokud kávu necháte příliš dlouho, bude mít chuť hořkou.
- Stlačte píst.
Píst stlačujte opatrně, aby se do kávy nedostal lógr.
- Nechte kávu 1-2 minuty odstát, aby se usadilo lógr.
Po stlačení pístu nechte kávu 1-2 minuty odstát, aby se usadilo lógr. Lógr je nerozpustná část kávy, která může mít hořkou chuť.
- Ochutnejte a podle potřeby doslaďte.
Přidejte cukr nebo jiné sladidlo podle svých chutí.
Tipy pro přípravu dokonalé kávy ve french pressu
- Použijte čerstvě praženou kávu. Čerstvě pražená káva má intenzivnější chuť a aroma.
- Namlete kávu hruběji než na filtrovanou kávu. Hruběji mletá káva se lépe luhuje a výsledná káva bude mít méně hořkou chuť.
- Nepoužívejte vařící vodu. Vařící voda může kávu spálit a výsledná káva bude hořká.
- Experimentujte s různými druhy kávy, gramážemi a teplotami vody, abyste našli způsob přípravy, který vám nejvíce vyhovuje.
Další tipy
- Pokud chcete, aby byla káva méně hořká, můžete kávu před zalitím vodou krátce namočit.
- Pokud chcete, aby byla káva silnější, můžete kávu namlít méně hrubě nebo luhovat déle.
- Pokud chcete, aby byla káva aromatičtější, můžete kávu před zalitím vodou krátce opražit.
Závěr
Při správné přípravě získáte ve french pressu lahodnou kávu s bohatou chutí a aroma. Experimentujte s různými faktory, abyste našli způsob přípravy, který vám vyhovuje.
Zdroj Canva.com
Add comment